Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Αθήνα - Απελαύνονται Ρώσοι διπλωμάτες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενημέρωση: 11 Ιουλ - 20:29
Δημοσίευση: 11 Ιουλ - 12:01
A+ A-

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την υπόθεση δύο Ρώσων διπλωματών που σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή» αποφασίστηκε η απέλασή τους απ’ την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες κατά της εθνικής ασφάλειας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν να αλιεύσουν και να διακινήσουν πληροφορίες, ενώ επεδίωξαν και τον χρηματισμό κρατικών λειτουργών. Στο κάδρο εμφανίζεται ο Βίκτορ Γιάκοβλεφ, εκ των πρωτοκλασάτων στελεχών της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα. Όπως προκύπτει απ’ το ρεπορτάζ η δραστηριότητα αναπτύχθηκε κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα με έμφαση στο Άγιο Όρος, αλλά και με επιθυμία παρέμβασης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Σκοπιανού.

Στο ίδιο ρεπορτάζ υπάρχει αναφορά και σε άλλους δύο Ρώσους διπλωμάτες. Γι’ αυτούς αποφασίστηκε η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα. Απ’ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν το θέμα. Στη Μόσχα, ωστόσο, υπήρξαν ήδη αντιδράσεις. Όπως μετέδωσαν αρχικά το τοπικό πρακτορείο Interfax και εν συνεχεία το Reuters, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι «θα υπάρξει απάντηση στην απέλαση από την Ελλάδα των Ρώσων διπλωματών με τον ίδιο τρόπο». Ακολούθησαν, μάλιστα, δηλώσεις του βουλευτή Αντρέι Κλιμόφ στο πρακτορείο RIA ότι «θα δρομολογηθεί η απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά της ελληνικής διπλωματίας για την υπόθεση. Αρκέστηκε να υπογραμμίσει στην εκπομπή «Alpha Ρεπορτάζ» ότι «παραδοσιακά έχουμε άριστες σχέσεις και προφανώς θέλουμε να τις κάνουμε ακόμα καλύτερες», ενώ στις ερωτήσεις του Σπύρου Λάμπρου και της Ράνιας Τζίμα για την αντίδραση της Αθήνας σε περίπτωση απέλαση δύο Ελλήνων διπλωματών ξεκαθάρισε ότι «βασική πυξίδα για τη δράση μας είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο». Επανέλαβε, μάλιστα, ότι «εμείς δεν θέλουμε να διαταράξουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία. Άλλο η σχέση των δύο κρατών και άλλο οι παραβιάσεις συγκεκριμένων ατόμων».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διεμήνυσε, ότι αν υπάρξουν απελάσεις διπλωματών, θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ