Πρόταση Κουρτς για πλήρες κλείσιμο της Διαδρομής της Μεσογείου για τους πρόσφυγες

ΔΙΕΘΝΗ
Δημοσίευση: 19 Ιουν - 18:08
A+ A-

Ως «συνθήματα που ακούγονται καλά, αλλά με τα οποία όμως δεν επιλύεται η πρόκληση της μετανάστευσης» επικρίνει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και νέου αρχηγού του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς, για πλήρες κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής της Μεσογείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες, πρόταση η οποία έχει προκαλέσει σάλο τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει τον Μάρτιο του 2016 στο κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων προκαλώντας τότε έντονες κριτικές, ζητά τώρα οι πρόσφυγες που διασώζονται στη Μεσόγειο να μεταφέρονται άμεσα σε κέντρα υποδοχής στην Τυνησία ή στην Αίγυπτο, κάτι που έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την πρώτη ενώ έντονες επιφυλάξεις εκφράζει η δεύτερη.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργού Εξωτερικών, για τους πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές τα προγράμματα μετεγκατάστασης θα ήταν ο μόνος δρόμος για να φθάνουν στην Ευρώπη, και προς τούτο θα πρέπει να γίνεται από διεθνείς οργανισμούς στις περιοχές κρίσης η επιλογή των ανθρώπων για μετεγκατάσταση.

Κατά την άποψή του, με τον τρόπο αυτό η Ευρώπη θα βοηθούσε περισσότερο στοχευμένα τους αδύναμους, και όχι εκείνους οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους παράνομους διακινητές «από τους οποίους πρέπει να αφαιρεθούν οι βάσεις για τη δράση τους και να τερματιστούν οι θάνατοι στη θάλασσα».

Στην κριτική του στην πρόταση του Σεμπάστιαν Κουρτς, που άσκησε με αρκετή δόση ειρωνείας ο Αυστριακός καγκελάριος, τονίζοντας πως αυτή είναι αδύνατο να εφαρμοστεί, παραπέμπει στο υψηλό κόστος, στον κίνδυνο τρομοκρατίας, στην πιθανή αποσταθεροποίηση της Βόρειας Αφρικής και στην ανάγκη να γίνουν επενδύσεις στις χώρες αυτές και να δημιουργηθούν κανονικές συνθήκες μετανάστευσης.

Την πρόταση Κουρτς απορρίπτει κατηγορηματικά ως μη εφαρμόσιμη, σε σημερινές συνεντεύξεις του σε αυστριακά ΜΜΕ, και ο ειδικός σε θέματα προσφύγων και στέλεχος της Διεθνούς Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Κίλιαν Κλάινσμιντ, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν σύμβουλος σε ζητήματα μετανάστευσης τόσο της αυστριακής όσο και της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος παραπέμπει στις χιλιάδες χιλιομέτρων βορειοαφρικανικών ακτών από κάθε σημείο των οποίων είναι δυνατή η αναχώρηση προσφύγων με λέμβους με κατεύθυνση την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως ακόμη και εάν ήταν δυνατή η αποτροπή της στις λιβυκές ακτές, οι ενδιαφερόμενοι θα αναχωρούσαν από τις γειτονικές χώρες. Επιπλέον διερωτάται εάν μετά τη διάσωσή τους οι πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφέρονται σε στρατόπεδα σκλάβων κάτω από τρομερές συνθήκες στη Λιβύη.