Μέρκελ: Ευρωπαϊκές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα

ΔΙΕΘΝΗ
Ενημέρωση: 22 Φεβ - 16:30
Δημοσίευση: 22 Φεβ - 16:22
A+ A-

Την ανάγκη για «ευρωπαϊκές απαντήσεις» στα μεγάλα προβλήματα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ, και ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Συρία, την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, την οικονομία και τις προκλήσεις του 2019.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το πρώτο κεφάλαιο της προγραμματικής συμφωνίας με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη, δήλωσε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και επανέλαβε ότι «η Γερμανία μπορεί να πηγαίνει καλά, μόνο εφόσον πηγαίνει και η Ευρώπη καλά». Απηύθυνε, δε, έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη λόγω της γεωπολιτικής θέσης της και έκανε ειδική αναφορά -σε δραματικό τόνο- στη Συρία.

«Η Συρία, όπου ο εμφύλιος πόλεμος αυτήν τη στιγμή μαίνεται πάλι με ιδιαίτερη σφοδρότητα, βρίσκεται μόνο λίγες ώρες μακριά μας. Η κατάσταση ασφάλειας εκεί αφορά και τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Πρέπει να κάνουμε το παν, ώστε αυτή η σφαγή να τερματιστεί. Αυτή η πρόκληση αφορά και τους συμμάχους τού καθεστώτος Άσαντ και ιδιαίτερα το Ιράν και τη Ρωσία. Αυτό που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή, τα τρομακτικά γεγονότα στη Συρία, ο αγώνας ενός καθεστώτος όχι εναντίον τρομοκρατών, αλλά εναντίον του δικού του πληθυσμού, να σκοτώνονται παιδιά, να καταστρέφονται νοσοκομεία, όλα αυτά είναι μία σφαγή, την οποία πρέπει να καταδικάσουμε» σημείωσε και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αντικρούσει αυτές τις εξελίξεις «με ένα καθαρό "όχι"».

WEBTV: ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ