Το Μουσείο της Ακρόπολης γιορτάζει τα όγδοα γενέθλιά του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημοσίευση: 19 Ιουν - 17:41
A+ A-

Συνολικά 1.475.022 επισκέπτες δέχτηκε σε ένα χρόνο το μουσείο Ακρόπολης, το οποίο αύριο (20/6) γιορτάζει τα όγδοα γενέθλιά του κι ανοίγει στο κοινό όλους τους εκθεσιακούς χώρους, από το πρωί έως τα μεσάνυχτα και με ελεύθερη είσοδο μετά τις 8 το βράδυ.

Για τον εορτασμό των γενεθλίων του, μια μεγάλη οθόνη στο ισόγειο του μουσείου θα προβάλει βίντεο με εικόνες από επτά μεγάλα σπήλαια που «φωλιάζουν» στις υπώρειες της Ακρόπολης, εκεί όπου λατρεύτηκαν ο Απόλλωνας, η Αφροδίτη, ο Πάνας, θεοί και Νύμφες.

Ένα θεματικό μουσείο ξεχωριστό από πολλές απόψεις, αναπόσπαστο κομμάτι του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης και του αρχαιολογικού χώρου, διαθέτει την δική του αρχαιολογική ανασκαφή και κατέχει, συγκριτικά με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου, μια σπάνια πρωτιά την οποία μνημόνευσε σήμερα ο πρόεδρός του, Δημήτρης Παντερμαλής:

«Πώς να το κάνουμε; Είναι το πρώτο μουσείο το οποίο γνωρίζει τον τόπο προέλευσης των περισσότερων ευρημάτων του, σε σχέση με άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου, που αναφέρονται είτε σε δωρεές, συχνά με σκοτεινό παρελθόν, είτε σε ευρήματα προερχόμενα από λεηλασίες».

Ο Δημήτρης Παντερμαλής, στο σύντομο απολογισμό του για το διάστημα Ιουνίου 2016-Μαϊου 2017, αναφέρθηκε, σε αριθμούς: πρώτοι, μεμονωμένοι, επισκέπτες οι Έλληνες, σε ποσοστό 33%, ακολουθούν οι αγγλόφωνοι 27%, γαλλόφωνοι 8%. Συνολικά, στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του μουσείου, το έχουν επισκεφτεί 11 εκατ. επισκέπτες, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια.

Μιλώντας για τα πεπραγμένα και τις σταθερές του μουσείου, ο ίδιος συνέδεσε το αίτημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα με τη συνεχή εμβάθυνση στη γνώση γύρω από τα γλυπτά. Στη λογική, λοιπόν, της λεπτομερούς καταγραφής, βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα με τρισδιάστατες σαρώσεις απ' όλες τις μετόπες του Παρθενώνα.