|
Ρεπορτάζ: Γ. Σμυρνής, Ε. Τσικρίκα, Γ. Πιτταράς,
Γ. Βλάχος, Δ. Αλιφερόπουλος, Ρ. Σπυράτου
Τα πρώτα ονόματα εκείνων που πήραν δώρα από την Siemens ή ζήτησαν οικονομικές διευκολύνσεις, ήρθαν την Τρίτη στο φως. Στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου βρέθηκαν μεταξύ άλλων τιμολόγια στο όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και συγγενικών τους προσώπων. Ο ΛΑ.Ο.Σ. πάντως αποχώρησε από την Εξεταστική Επιτροπή, υποστηρίζοντας ότι γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν και άλλα ονόματα, που βρίσκονται στις λίστες.
Από τα στοιχεία που βρίσκονται στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής, επιβεβαιώνεται η παροχή οικοσκευής και τηλεφωνικού κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπάρχει και ένα τιμολόγιο στο όνομα της πρώην συζύγου του. Συνολικά καταγράφονται 22 κωδικοί με προϊόντα αξίας 179.823 ευρώ για την περίοδο 2005-’07. Ο βουλευτής της ΝΔ πάντως έχει υποστηρίξει από τον Ιούνιο του 2008, όταν αποκαλύφθηκε η εμπλοκή του ονόματός του, ότι πλήρωσε στο ακέραιο, ό,τι αγόρασε από την Siemens. Στο όνομα του Άκης και της Αρετής Τσοχατζοπούλου καταγράφονται τρεις κωδικοί με οικοσκευές 3.932 ευρώ για την περίοδο 1998-’99.
Σε άλλο κωδικό ως πελάτης για παραγγελία 2.886 ευρώ για προϊόντα της Siemens καταγράφεται πρόσωπο στο πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα με την υποσημείωση σε έντυπο «Ά. Τσοχατζόπουλος». Ο πρώην υπουργός αντέδρασε άμεσα και δήλωσε πως ό,τι έχει πάρει από την Siemens, το έχει πληρώσει ο ίδιος από την τσέπη του και μάλιστα έχει καταθέσει από το 2008 όλες τις αποδείξεις πληρωμής, στον αρμόδιο ανακριτή που ερευνούσε την υπόθεση. Στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου καταγράφεται και χορηγία στη νεολαία ΠΑΣΟΚ 15.000 ευρώ το 2003.
Την Τετάρτη η Κατερίνα Τσακάλου καταθέτει για τρίτη φορά στην Επιτροπή, ενώ το πρωί της Τρίτης ερωτηθείς ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αν θα παραστεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής, απάντησε ότι «εγώ δεν ζήτησα να κληθώ στην Εξεταστική, αν όμως η Εξεταστική με καλέσει, είναι αυτονόητο, ότι θα πάω». Τα στοιχεία πάντως που έφθασαν στην Επιτροπή, προκάλεσαν αντιδράσεις. Κουκούλωμα κατήγγειλε ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο εκπρόσωπος του Κωστής Αϊβαλιώτης αποχώρησε από την Εξεταστική, δηλώνοντας ότι «τα στοιχεία που απεστάλησαν σήμερα, σχετικά με τα πάσης φύσεως "δώρα" της SIEMENS δείχνουν ότι δεν υπάρχει η ενδεδειγμένη ροή που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών. Το όλο πράγμα οδηγεί στο κουκούλωμα κάποιων πτυχών».
Στο ίδιο πνεύμα και οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος είπε ότι «Η "ξεφτίλα" με τα γνωστά δώρα και δωράκια αξιοποιείται για να γλιτώσουν τα μεγάλα "ψάρια", που υπέγραψαν τις συμβάσεις και πήραν τα πολλά λεφτά. Αντί η Εξεταστική Επιτροπή να αναζητήσει τις μεγάλες μίζες και αυτούς που τις πήραν, ορισμένοι την ευτελίζουν υπηρετώντας φτηνές κομματικές και εσωκομματικές σκοπιμότητες». Η Εξεταστική Επιτροπή αποφάσισε, να σταλεί επιστολή στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να ζητηθεί με διάβημα από την Γερμανική κυβέρνηση, να υποδείξει στην Siemens, να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά στην παροχή στοιχείων για ενδεχόμενες δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.
Εν τω μεταξύ, η Βουλή με μυστική ψηφοφορία και πλειοψηφία 151 βουλευτών θα αποφασίσει τελικά για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Η Εξεταστική ολοκλήρωσε τις εργασίες της, με τα κόμματα να καταλήγουν σε ένα πόρισμα με πέντε διαφορετικές θέσεις. Το ΠΑΣΟΚ ζητά τελικά την διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Θεόδωρο Ρουσόπουλο, Γιώργο Βουλγαράκη και Κώστα Κιλτίδη. Για τους κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη ζητά τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Η ΝΔ καταλογίζει μόνο πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς, χωρίς να τους κατονομάζει και εμμένει στο όνομα του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, καθώς και στον Άκη Τσοχατζόπουλο. Σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ζητά το ΚΚΕ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: ALPHA
Επιμέλεια: Π. Γραμμέλης
|